بر طبق آمار سایت Ensemble en France، در سال ۲۰۲۱، نزدیک به یک میلیون کسبوکار در کشور فرانسه ایجاد شدهاند. اما آیا میدانستید که ۱۵ درصد از کارآفرینان در این کشور، خارجی و اکثریت آنها (۱۱ درصد) اهل کشورهای غیر اروپایی هستند؟ دادهها نشان میدهند که به عنوان یک خارجی، میتوانید بهراحتی کسبوکار خود را در فرانسه راهاندازی کنید. لازم به ذکر است که کارآفرینان خارجی بیشتر در بخشهایی مانند حملونقل، علم و فناوری و خدمات، کسبوکارشان را راهاندازی میکنند. در این مطلب، به نکات مهم درباره کارآفرینی در فرانسه میپردازیم.
کارآفرینی در فرانسه چه روالی دارد؟
اگر میخواهید یک کسبوکار در فرانسه راهاندازی کنید، باید اجازه اقامت در این کشور را داشته باشید یا شهروند اتحادیه اروپا باشید. البته بسیاری از افراد قصد کسب اقامت فرانسه ار طریق کارفرینی را دارند؛ این گروه از متقاضیان باید مدارک یا اعتبارنامههایی را ارائه دهند که مقامات این کشور، آنها را به رسمیت میشناسند. سپس باید در مورد بازارکار تحقیق کنید، تخمین بودجه و برنامهریزیهای مالی را انجام دهید و در صورت لزوم، به دنبال منابع مالی باشید. از سوی دیگر، شما باید وضعیت حقوقی خود را مشخص کرده و اطلاعات خود را ثبت کنید.
پیشنهاد ما این است که پیش از هراقدامی، با سیستم اداری فرانسه آشنا شوید. مشاهده شده است که برخی از متقاضیان راه اندازی کسب و کار در فرانسه، حتی نمیدانند که میتوانند اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت آنلاین ارسال کنند یا اینکه راه اندازی بیزینس در فرانسه رایگان است. به این نکته توجه داشته باشید که اطلاعات ارائه شده در این بخش فقط یک نمای کلی را ارائه میدهند و برای مواردی مانند مهاجرت به فرانسه از طریق کارآفرینی، شما باید از یک مشاور حرفهای کمک بگیرید.
دلایل کارآفرینی در فرانسه
در فرانسه، شما میتوانید کسبوکار خود را به عنوان یک شرکت انفرادی (EI/Enterprise individualuelle) یا مالکیت انحصاری راهاندازی کنید. لازم به ذکر است که راهاندازی این نوع بیزنسها در فرانسه بسیار آسان میباشد. اما علاوه بر سهولت، مهاجرت به فرانسه از طریق راه اندازی کسب و کار مزایای دیگری دارد که عبارتند از:
· امکان کسب سود فراوان
· امکان استخدام نیروهای کار ماهر و مولد
· زیرساختهای عالی برای راهاندازی کسبوکار
انواع کارافرینی در فرانسه
اشکال متفاوتی از کسبوکار در فرانسه وجود دارد. اما در این بین، دو بیزینسی که بیشترین محبوبیت را دارند، EURL و SARL هستند. «EURL» یک مجموعه انفرادی با مسئولیت محدود است و «SARL» یک شرکت با مسئولیت محدود میباشد. شرکت خرد یا «micro enterprise» نیز بسیار محبوب است.
شرایط کارافرینی در فرانسه
اولین قدم برای کارآفرینی در فرانسه، ثبت اطلاعات بیزینس است. در واقع، همه کسبوکارها باید پیش از شروع فعالیت در فرانسه، در یک سامانه ثبت شوند. شما باید این کار را از طریق «Centre de Formalités des Entreprises یا CFE» انجام دهید و میتوانید با مراجعه به نشانی www.guichet-entreprises.fr، درخواست خود را به صورت آنلاین ثبت کنید.
لازم به ذکر است که در فرانسه، چندیدن مرکز تشریفات تجاری (یا همان CFE) برای فعالیتهای تجاری متفاوت وجود دارد و شما باید درخواست خود را از طریق مرکز مرتبط با فعالیت خود ارائه دهید. همچنین میتوانید دفاتر محلی مرکز تشریفات تجاری را از طریق وبسایتهای آنها پیدا کنید؛ برای مثال:
· اگر میخواهید یک فروشگاه یا یک مجموعه تجاری راهاندازی کنید، باید به «CCI یا Chambre de Commerce et d’Industrie» مراجعه کنید
· مرکز «Chambre de Métiers et de l’Artisanat یا CMA» برای افرادی است که در تولید صنایع دستی، مشغول هستند
· برای تاسیس مجموعههای تخصصی باید به «Les Greffes des Tribunaux de Commerce» مراجعه کنید
· مرکز «URSSAF» مختص مشاغل و خدماتی مانند ترجمه یا طراحی وبسایت است
مدارک موردنیاز برای کارآفرینی در فرانسه
در ابتدا، شما باید تصمیم بگیرید که کدام ساختار تجاری و مالیاتی برای کسبوکار شما مناسب است. در این بین، دو نوع ساختار تجاری قانونی در فرانسه وجود دارد؛ تاجر انحصاری (تجاری فردی یا EI) و شرکت (société)، مانند EURL، SARL، SA، و SAS.
پس از اینکه ساختار قانونی را انتخاب کردید، با اتاق بازرگانی یا نهاد مربوطه تماس بگیرید و درباره مدارک موردنیاز از آنها سوال کنید. اما علاوه بر این اقدامات، باید نام شرکت خود را بررسی کنید. شما میتوانید این کار را به صورت آنلاین و رایگان انجام دهید. در واقع، باید یک تاییدیه از موسسه ملی صنایع مالکیت (INPI) دریافت کنید مبنی بر آنکه نامی که میخواهید برای شرکت خود استفاده کنید، قبلا توسط شرکت دیگری انتخاب نشده است.
همانطور که اشاره شد، اسنادی که برای کارآفرینی در فرانسه نیاز دارید بسته به نوع کسبوکار شما متفاوت خواهند بود، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
· مدارک مرتبط با محل سکونت (قبض آب و برق EDF، قرارداد اجاره)
· مدارک هویتی معتبر؛ مانند گذرنامه، شناسه مسافرتی ملی (national travel ID) یا کارت اقامت
· مدارکی مبنی بر اینکه همسر شما از اقدامات شما باخبر است
اگر متقاضی کارآفرینی در فرانسه هستید، ممکن است لازم باشد وجوهی را نزد یک دفتر اسناد رسمی یا بانک سپردهگذاری کنید. همچنین در برخی موارد، از متقاضیان خواسته میشود که پیشنویس اساسنامه شرکت (draft statutes)، اطلاعات مدیرعامل و اعلامیه تأسیس را ارائه دهند. توجه داشته باشید که فهرست مدارک ویزای کارافرینی در فرانسه با موارد مذکور متفاوت است.
روال اداری کارآفرینی در فرانسه
پس از ثبت درخواست در مرکز تشریفات تجاری، روند درخواست شما پیگیری شده و مدارک شما به ارگانهای مربوطه ارسال میشوند. بسته به نوع و شرایط کسبوکار شما و اینکه آیا قصد استخدام کارمندان را دارید یا خیر، مراحل متفاوتی طی میشوند.
در ابتدا موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی (INSEE)، شرکت شما را در فهرست کسبوکار ملی ثبت میکند و شمارههای SIRET، SIREN و APE را به شما اختصاص میدهد. سپس اداره مالیات (Center des Impôts)، شرایط شما را ارزیابی میکند. در گام بعدی، مراجعی نظیر دادگاه تجاری، امنیت اجتماعی، اداره کار و بیمه، مدارک شما را بررسی میکنند.
ثبت شرکت و کارافرینی در فرانسه
اگر قصد ثبت شرکت در فرانسه را دارید، اما اطلاعات کافی در این باره را ندارید، میتوانید در دورههای مدیریت بازرگانی در فرانسه شرکت کنید. در این جلسات، جنبههای مختلف تاسیس و اداره کسبوکار به شما آموزش داده میشوند. این دورهها حدود ۲۵۰ یورو هزینه دارند. اما اگر تجربه کافی در این زمینه را دارید و قصد اخذ اقامت فرانسه از طریق راه اندازی کسب و کار را دارید، باید با طی کردن مراحل بالا، شمارههای «SIREN»، «SIRET» و «APE» را بگیرید.
هنگامی که شرکت خود را ثبت میکنید، موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی یک شماره شناسایی ۹ رقمی تحت عنوان «SIREN» برای شما صادر میکند. این شماره رسمی گواهی ثبت شرکت شما است و در هنگام مراجعه به سازمانهای دولتی و رسمی استفاده میشود.
حدود دو هفته پس از ثبت شرکت، یک گواهی حاوی یک شماره ۱۴ رقمی تحت عنوان «SIRET» دریافت خواهید کرد. این شماره به مجموعه تجاری شما اختصاص دارد و شامل شماره «SIREN» به اضافه یک کد شناسه ۵ رقمی است. همچنین یک کد «APE/Activite Principale de l’Entreprise» یا «NAF» دریافت میکنید که فعالیت اصلی شرکت شما را مشخص میکند. در واقع، هر کسبوکار در فرانسه با استفاده از این کد که از چهار رقم و یک حرف تشکیل شده است، دستهبندی میشود.
چگونگی راهاندازی کسبوکار در فرانسه
برای ثبت قانونی شرکت، متقاضیان کارآفرینی در فرانسه باید یک ملک تجاری را اجاره یا خریداری کنند. از سوی دیگر، آنها باید اطلاعات مربوط به استخدام کارگران و کارمندان را ثبت کنند. به خاطر داشته باشید که علاوه بر هزینههای عمومی شرکت، باید برای کارکنان خود نیز هزینههای خدمات اجتماعی را بپردازید. همچنین شما باید به کارمندان حقوق خالص بهعلاوه ۷۵ درصد از سهم مقرر در قرارداد را پرداخت کنید (در فرانسه، شرکتها به کارمندان سهم پرداخت میکنند).
در این بین، میتوانید از کمکهای مالی نیز استفاده کنید. در واقع، بانکهای این کشور به افرادی که قصد کارآفرینی در فرانسه را دارند، تسهیلات میدهند. این تسهیلات شامل وام راهاندازی تحت عنوان « Prêt à la Création d’Entreprisیا PCE» میشود که حداکثر ۷۰۰۰ یورو خواهد بود. البته متقاضیان میتوانند برای وام تجاری تحت عنوان « Prêts Bancaires aux Entreprisesیا PBE» نیز درخواست دهند.
دریافت مشاوره؛ راهکاری برای موفقیت در کارآفرینی در فرانسه
اگر قصد راهاندازی یک کسبوکار را در فرانسه دارید، ایده خوبی است که از یک مشاور حرفهای کمک بگیرید. در این بین، یک حسابدار در نقش «expert comptable» میتواند به شما در مورد مالیات، هزینهها، قوانین و موارد دیگر مشاوره دهد. یک مشاور عضو « l’Ordre des Expert-Comptables» یا کارشناسان اتاق بازرگانی نیز میتوانند شما را یاری کنند. اما دسترسی به این افراد، برای بسیاری از متقاضیان کارآفرینی در فرانسه، دشوار است. در نتیجه، راهکار جایگزین استفاده از خدمات مشاوره متخصصین مجرب گشت نامه در زمینههای راهاندازی کسبوکار در فرانسه است.